Behöver du hjälp med att bära möbler och kartonger i samband med en flytt? Då vet du säkerligen om att du kan anlita en flyttfirma lund som hjälper dig med uppgiften. En flyttfirma är ett företag som är specifikt framtaget för att hjälpa privatpersoner, företag och fastighetsägare att flytta bohag från en plats till en annan. Här berättar vi mer om hur en flyttfirma fungerar och vad som gäller för RUT-avdrag.

Vad är en flyttfirma?
Som tidigare nämnt är en flyttfirma ett företag som arbetar med att hjälpa privatpersoner och företag med att flytta möbler och kartonger från en bostad till en annan, eller från en lokal till en annan. Företagen erbjuder både bärhjälp och transport, men det är inte ovanligt med många tilläggstjänster som t.ex. återvinning, magasinering, flyttstädning och städning av dödsbo.

Du kontaktar företaget och informerar om bland annat storleken på bostaden du ska flytta från och får därefter ett kostnadsförslag. Du väljer själv om du vill gå vidare med bokningen eller inte. Väljer du att boka in flyttfirman kommer de att befinna sig på plats hos dig dagen för flytten.

RUT-avdrag för flyttfirma
Om du anlitar flyttfirman som privatperson har du rätt att använda RUT-avdraget för att sänka dina kostnader. Med RUT-avdraget har du rätt att reducera din faktura med hela 50 % och på så sätt slippa betala fullt pris. Observera att avdraget endast kan användas om du anlitar privat och att flytten gäller på en bostad där du står skriven, t.ex. din folkbokföringsadress. Företag och fastighetsägare kan inte använda RUT-avdraget, men har istället rätt att dra av momsen.

För att använda RUT-avdraget behöver du bara informera flyttfirman i samband med bokning. Då lämnar du även över ditt personnummer och flyttfirman sköter därefter resten. Din faktura kommer vara reducerad och klar när den kommer ner i din brevlåda.

Anlita flyttfirma med flyttstädning
I samband med en flytt kommer du att behöva städa ur din gamla bostad, oavsett om den ska lämnas över till nya inflyttare eller om du ska lämna tillbaka den till din hyresvärd. Därför kan det vara en smart idé att anlita en flyttfirma som även erbjuder flyttstädning som en av sina tjänster. Att flyttstäda kan låta som en enkel uppgift, men i många fall tar det mycket lägre tid än man kan tro.

Fördelen med att anlita en flyttfirma med flyttstädning är att du kan använda RUT-avdraget även på städningen. På så sätt slipper du betala fullt pris även här. Visst kan du även vända dig till en annan städfirma och anlita flyttstädningen från ett annat företag om så önskas, men i många fall blir priserna lägre om du väljer allt från ett och samma företag.

Categories: Flytta